Opublikowany przez: Familiepl 2023-02-15 14:32:37
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Pixaby
Pączki jemy chętnie przez cały rok. Szczególną popularnością cieszą się jednak na zakończenie karnawału, w tłusty czwartek. Wtedy też podobno nie tuczą i nie szkodzą. Dlatego warto poznać przepis na domowe pączki, które zawsze wyjdą!
Pączki, które najbardziej nam smakują mogą być z serem, z marmoladą, z czekoladą, no i z lukrem. W zależności od upodobań, pączki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku – te drugie będą mniej kaloryczne. Jaki jest przepis na pączki, które się zawsze udają? Znaleźliśmy 3 ciekawe przepisy na domowe i proste pączki.
Co będziesz potrzebować, aby zrobić przepis na pączki z marmoladą?
Przepis na pączki z marmoladą - KROK PO KROKU:
Z mleka, drożdży oraz 1/3 części mąki wykonać rozczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, dodać cukier, jaja, olejek śmietankowy, pozostałą część mąki, sól i dobrze rozpuszczone masło (może być stopione). Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Formować kulki, a do ich środka nakładać marmoladę. Pączki kłaść na serwetce do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym oleju. Odcedzić na bibule i posypać cukrem pudrem.
Przepis na pączki serowe – co będziesz potrzebować?
Przepis na pączki serowe – KROK PO KROKU
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sodę, mieszamy wszystko. Następnie do miski dodajemy roztopione, niebyt gorące masło, jajka, spirytus i zmielony ser biały. Zagniatamy ciasto – musi być dość elastyczne i trochę klejące, jeśli wychodzi nam zbyt suche można dodać troszkę śmietany (zbyt zbite ciasto to zbite, słabo rosnące pączki).
Podsypując mąką ciasto, rozwałkowujemy je dość grubo, wycinamy szklanką kółka. W garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron. Studzimy na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy
Składniki do przepisu na pączki pieczone – co będziesz potrzebować?
Przepis na pączki pieczone - KROK PO KROKU:
CZYTAJ TEŻ >> Jak przechowywać pączki i faworki, żeby były świeże?
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.